Ten malinowy sernik bez pieczenia to hit lata! Zrób go, zanim sezon się skończy
Słodkie, soczyste i bardzo aromatyczne maliny to doskonały dodatek do różnych deserów. W połączeniu z chrupiącym spodem i kremową masą serową zapewniają wyjątkowe doznania smakowe.
Jak przygotować sernik bez pieczenia z malinami?
Malinowy sernik bez pieczenia to ciasto idealne na każdą okazję. Nie wymaga wiele pracy i zakupu drogich składników, a smakuje i wygląda obłędnie. Niestety, nie jest od razu gotowe do podawania – ciasto musi trafić do lodówki na minimum 4 godziny.
Spód malinowego sernika na zimno przygotowuję z chrupiących herbatników owsianych i masła, a masę serową z twarogu sernikowego w wiaderku, śmietanki kremówki (możesz pominąć) i białej czekolady, którą zastępuję żelatynę. Pod przepisem znajdziesz kilka inspiracji na masę do ciasta bez pieczenia z innych produktów. Dopełnieniem klasycznego sernika jest soczysta warstwa świeżych owoców, które układam na masie serowej, oraz zalewam tężejącą frużeliną malinową, która stabilizuje owoce, zapobiegając ich spadaniu po pokrojeniu ciasta.
Wskazówka: frużelinę, czyli mus malinowy z dodatkiem żelatyny możesz zastąpić galaretką malinową (zalej owoce tężejącą galaretką o konsystencji kisielu – 1 opakowanie rozpuszczone w 350-400 ml gorącej wody).
Przepis: Malinowy sernik bez pieczenia
Kremowy, słodko-kwaśny sernik z nutą cytryny i malinami rozpływa się w ustach.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 4 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 417 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 200 g ciastek owsianych
- 80 g roztopionego masła
Na masę serową:
- 600 g twarogu sernikowego w wiaderku
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 300 g roztopionej białej czekolady
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sok i skórka otarta z połowy cytryny
Dodatkowo:
- 400 g świeżych malin
- 250 ml musu malinowego
- 1 łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduCiastka owsiane zmiel na pył i wymieszaj z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylep dno masą z ciastek i masła, mocno uklepując. Wstaw spód do zamrażalnika na czas przygotowywania masy serowej.
- Przygotowanie masy serowejTwaróg sernikowy, roztopioną czekoladę, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy zmiksuj, żeby powstała jednolita masa. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietankę kremówkę. Wmieszaj śmietanę w masę serową silikonową szpatułką.
- Przygotowanie frużeliny malinowejMus malinowy doprowadź do wrzenia i połącz z żelatyną. Pamiętaj, żeby dokładnie wymieszać składniki – możesz najpierw połączyć żelatynę z małą porcją musu, zmiksować i dopiero dodać do reszty malin. Odstaw frużelinę do przestygnięcia. Mieszaj od czasu do czasu.
- WykonanieWyłóż masę serową na schłodzony spód i wyrównaj wierzch łyżką. Ułóż na masie serowej świeże maliny i zalej tężejącą frużeliną.
- ChłodzeniePrzykryj ciasto folią spożywczą i wstaw go lodówki na minimum 4 godziny.
Sernik z malinami najlepiej smakuje podany schłodzony.
Inne wersje masy serowej do sernika bez pieczenia
Masę serową do sernika na zimno możesz również przygotować z:
- serka mascarpone i śmietanki kremówki (proporcje 1:1) oraz żelatyny (2 łyżeczki na każde 500 g masy).
- serka mascarpone i gęstego jogurtu np. greckiego (proporcje składników i żelatyny jak wyżej),
- sera ricotta, jogurtu naturalnego/śmietanki kremówki oraz żelatyny (proporcje składników i żelatyny jak wyżej),
- serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz roztopionej białej czekolady (150 g roztopionej czekolady na 400 g masy),
- wegańskiego jogurtu naturalnego/wegańskiej śmietanki kremówki oraz agaru (2 łyżeczki agaru na 500 g masy).